Centrum Kolomana Sokola sprístupní priestory verejnosti

31.01.2014 Liptovský Mikuláš

Mesto Liptovský Mikuláš a Liptovská galéria si spolu podelia náklady na prevádzku

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ –V polovici januára tohto roka uzavrelo Centrum Kolomana Sokola v Liptovskom Mikuláši z finančných dôvodov svoju prevádzku. Mikulášska radnica v týchto dňoch zvažuje úpravu výšky finančnej podpory.
Na prevádzke zariadenia sa v najväčšej miere podieľa jeho správca Liptovská galéria P. M. Bohúňa v Liptovskom Mikuláši. Mesto Liptovský Mikuláš vlani prispelo na prevádzku navýšenou sumou 5-tisíc eur, čo je zhruba pätina nákladov. „Centrum Kolomana Sokola je pýchou a spomienkou na nášho rodáka. Urobíme všetko preto, aby ostala jeho prevádzka zachovaná,“ povedal Jozef Repaský, zástupca primátora mesta. Začiatkom februára by malo dôjsť k podpisu novej zmluvy, v ktorej si galéria a mesto rozdelia náklady. „V našich silách by bolo navýšenie prostriedkov zhruba o polovicu, ktorými by sme pokryli prevádzkové náklady a technické zabezpečenie. Galéria by mala hradiť mzdy zamestnancov,“ spresnil J. Repaský.

Zníženie prevádzkových nákladov
Prvoradým krokom bude po podpise novej zmluvy zníženie nákladov na elektrickú energiu. Tie po zmene dodávateľa prekračovali bežné limity. „Budeme sa snažiť prepísať elektromery a vodomery na mesto, vyjednať lepšiu cenu, resp. zmeniť dodávateľa, pretože napriek šetreniu boli platby nadpriemerne vysoké,“ doplnil viceprimátor Liptovského Mikuláša.
„Chceme aj naďalej sprístupňovať diela darované významným slovenským grafikom a maliarom širokej verejnosti, tak ako tomu bolo od roku 2002 doposiaľ. Preto hľadáme nový spôsob prevádzkovania Centra Kolomana Sokola a prezentácie jeho diel. V roku 2003 bola uzatvorená medzi Liptovskou galériou a Mestom Liptovský Mikuláš dohoda o spolupráci, ktorej myšlienkou bolo vzájomne participovať na prevádzkovaní centra. Verím, že nájdeme spoločné riešenie, prospešné pre obidve strany a že v dohľadnej dobe opäť sprístupníme diela nášho rodáka verejnosti,“ dodala Monika Sedliaková, riaditeľka Liptovskej galérie. 
 
Mgr. Slávka Kellová
Útvar komunikácie a marketingu 
 

Vyberte región